Venocaps - NL
Diastop NL

Wist je dit al?

pdf21. Medicatie algemeen

DE App

Wij bieden gratis de ApoConnect app aan.  Vraag je unieke toeganscode aan, zodat je hem kan downloaden.  Hiermee win je tijd en reserveer je op elk moment de producten die je wenst af te halen.  Selecteer zelf het product óf stuur uw voorschrift van de arts onmiddellijk door, zodat wij uw bestelling reeds kunnen voorbereiden.  Op deze manier moet je nooit twee keer naar de apotheek gaan, bijvoorbeeld omdat een bereiding nog gemaakt moet worden.  Maar er is meer: je kan deze app ook gebruiken om je aankoopgeschiedenis (medicatiedossier) of innameschema te raadplegen.  Vraagt de tandarts of een specialist of en welke geneesmiddelen u neemt? Met de app bij de hand vind je het zo terug.   

BIJSLUITERS

Via deze link kunt u de bijsluiters van in België vergunde geneesmiddelen raadplegen.  Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) stelt deze bijsluiters en de samenvatting van de eigenschappen van de geneesmiddelen voor menselijk en diergeneeskundig gebruik ter beschikking van het publiek.  Bijsluiters van voedingssupplementen en fytotherapie die niet als geneesmiddel geregistreerd staan, zult u hier dus niet terug vinden.

GEDEELD FARMACEUTISCH DOSSIER

U gaat langs verschillende zorgverleners.  Voor een optimale kwaliteit van de zorg is het belangrijk dat die zorgverleners beschikken over de meest recente gezondheidsgegevens.  Hieronder vallen ook de gegevens over welke medicatie u gebruikt, zodat de apotheker rekening kan houden met gevaarlijke interacties.  Die gegevens over uw medicatiegebruik, kunnen enkel geraadpleegd worden indien u hiervoor de toestemming gegeven hebt.  Het is dus in uw eigen belang om dit te doen, via deze link.   

ONGEWENSTE EFFECTEN

Op deze site kan u melding maken van ongewenste effecten of reacties.  Ook incidenten die optraden na de inname of na het gebruik van geneesmiddelen of gezondheidsproducten kan u hier melden.

PLETMEDICATIE

Het is niet altijd even makkelijk om medicatie in te slikken.  In sommige gevallen kan het helpen om de medicatie te delen, of te pletten.  Dit kan in sommige gevallen echter ernstige gevolgen hebben, gezien de activiteit van uw geneesmiddel (en dus ook de toxiciteit) hierdoor kan veranderen.  Raadpleeg deze site om na te gaan of uw medicatie deelbaar of pletbaar is. 

TIJDELIJK NIET BESCHIKBAAR

Het kan gebeuren dat uw medicatie tijdelijk niet verkrijgbaar is en dit wegens verscheidene redenen waar uw apotheker zelf geen impact op heeft.  Het kan gaan om administratieve problemen, productieproblemen, of een gebrek aan loten voor de Belgische markt.  Dit laatste wordt dan vaak vermeld als 'nieuwe loten nog niet beschikbaar', maar komt eigenlijk vaak neer op een louter economische keuze van de firma's, wat ook voor ons als apotheker zeer frustrerend is.  Wij staan hier even machteloos als de patiënt... 

VERVALLEN MEDICATIE

Als apotheker dragen wij ons steentje bij om ervoor te zorgen dat medicatie niet in het milieu terecht komt.  U als patiënt brengt de medicatie (zonder papier en karton) naar de apotheek terug.  De apotheek koopt speciaal daarvoor voorziene containers aan, waarin de geneesmiddelen getransporteerd worden naar de verbrandingsoven.  Zowel de producerende firma, de groothandelaar als de apotheker delen hier een stukje van de kost.   In onderstaande tabel kunt u zien wat wel en wat niet aangenomen wordt in de apotheek.

 

WEL NIET
Tabletten, capsules, zetpillen (mogen nog in de blisters zitten) Lege glazen flesjes - horen bij het glasafval
Restjes van zalf in de tube Lege kartonnen doosjes en bijsluiters - horen bij het papier- en kartonafval
Restanten van siropen en vloeibare geneesmiddelen (neus- en oordruppels) in hun flessen Lege kunststofverpakkingen - horen op het containerpark
Restanten van sprays en aerosolflacons Lege blisters - horen bij restafval
  Vitaminebereidingen en kruidenproducten - horen bij restafval
  Verbanden, kompressen, pleisters, watjes, doekjes, teststrookjes en-strips - horen bij restafval
 

Restanten van cosmetica, tandpasta, shampoo: horen op containerpark

  Pesticiden: horen op containerpark
  Dieet- en babyvoeding - horen bij restafval

2. Kinderen

EEN GENEESMIDDEL IS GEEN SNOEPJE

Kinderen krijgen vaak te maken met onschuldige kwaaltjes die gepaard kunnen gaan met koorts,  hoesten, een verstopte neus of oprispingen. Tenzij de symptomen verontrustend zijn, zijn geneesmiddelen over het algemeen niet noodzakelijk. Het fagg geeft je een aantal tips om je te helpen geneesmiddelen goed te gebruiken bij kinderen

VACCINATIES

Handige site met een overzicht van alle mogelijke vaccinaties.

3. Preventie

BEROERTE

De meeste mensen maken het nooit mee van dichtbij, maar in geval iemand in uw buurt een beroerte krijgt, kan uw  hulp in de eerste minuten van cruciaal belang zijn voor de patiënt.  In de links herken-een-beroerte en Strokenet,  leert u enkele nuttige levensreddende tips.  Doe de test en kijk of u een beroerte kunt herkennen en juist reageren.

BELGISCHE CARDIOLOGISCHE LIGA VOOR HART EN VAATZIEKTEN

Op deze site vindt u heel wat informatie rond preventie, maar ook nuttige tips voor patiënten met een cardiologische aandoening.

VACCINATIES 

 Handige site met een overzicht van alle mogelijke vaccinaties.

4. Reisapotheek

IK GA OP REIS EN IK NEEM MEE...

Handig checklijstje, zodat u zeker niets vergeet voor uw reismedicatie.

INSTITUUT VOOR TROPISCHE GENEESKUNDE

Bij verre reizen is het altijd nuttig om na te gaan of er specifieke vaccinaties vereist zijn of malaria preventie van toepassing is.  Het Instituut voor tropische geneeskunde is hierin gespecialiseerd

5. Seksualiteit

SENSOA

Informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen, seksualiteit,...

 

VRUCHTBAARHEID

Hier leer je alles wat je moet weten over wel of niet kinderen krijgen. En over hoe je goed voor je eigen vruchtbaarheid zorgt. Deze website daagt je uit: durf jij te testen hoe het zit met jouw vruchtbaarheid? Weet je het antwoord, dan vind je een hoop extra informatie in onze rubrieken: jouw vruchtbaarheid, levensstijl, veilig vrijen en ken je cyclus. Of duik eens in de vele vragen hieronder

6. Zorg

FAMILIEHULP

Nuttig als u nood heeft aan gezins/ouderenzorg, kraamzorg, oppas, poetsdienst, karweihulp of nachtzorg. 
Sinds kort biedt men ook 'Avondzorg op uw maat' aan.  Dit zowel in de week (16u-20u) als in het weekend.  Het betreft hier toezicht bij het avondeten, toezicht bij het innemen van avondmedicatie, helpen bij het naar bed gaan,...  Regio Torhout-Zedelgem-Oostkamp.  Voor meer info over deze avonddienst, contacteer
sophie.jaques@familiehulp.be.

THUISZORGZAKBOEKJE ONLINE

Dit thuiszorgzakboekje staat boordevol nuttige adres- en infogegevens over alle diensten en personen die zorg of ondersteuning kunnen bieden in de eerstelijnsgezondheidszorg.  Van Apotheker tot thuisverpleegkundige, kinesist, diëtist, poets-en huishoudhulp.  Indien gewenst kan hier ook een gedrukte versie van verkregen worden.

ZELFDODING

Deze site richt zich tot mensen met vragen rond het leven en levensbeëindiging.  Voor nabestaanden biedt de Werkgroep Verder een platform.

ZORGTRAJECTEN (DIABETES) - NIERINSUFFICIËNTIE

Een zorgtraject organiseert de aanpak, de behandeling en de opvolging van een patiënt met een chronische ziekte.  Het voordeel voor de patiënt is dat zijn consultaties in het kader van zijn ziekte bij de huisarts en specialist volledig terugbetaald worden.  Een zorgtraject berust op de samenwerking tussen 3 partijen, namelijk uzelf als patiënt, uw huisarts en uw specialist. Het zorgtraject begint na ondertekening van een zorgtrajectcontract door de 3 partijen. Momenteel is een zorgtraject voorzien voor bepaalde patiënten met chronische nierinsufficiëntie of diabetes type 2 tijdens bepaalde fasen van die ziekten. Meer info via deze link.